Hieronder vind je een lijst met veelgestelde vragen met bijbehorende antwoorden betreft het Fonds Almere 50. De vragen zijn ingedeeld in verschillende groepen: Algemeen, Fonds, Bedrijven, Programma en Communicatie. Staat jouw vraag hier niet tussen? Stuur dan een mail naar info@fondsalmere50.nl.

Fonds

Wat is de deadline om een aanvraag te doen voor het fonds?
De deadline voor de eerste ronde (€ 400.000) is 1 oktober 2025.
De tweede ronde (€ 100.000) start op 1 oktober 2025.

Kunnen scholen en sportverenigingen aanspraak maken op het fonds om iets te organiseren?
Iedere inwoner, organisatie, club, stichting of instelling zonder winstoogmerk die zelf iets organiseert in de buurt, wijk, stadsdeel of stad, kan een bijdrage aanvragen bij Fonds Almere 50.

Aan welke doelen en voorwaarden moet een aanvraag bij het fonds voldoen?
Kijk voor de doelen en voorwaarden op fondsalmere50.nl/extra-voorwaarden.

Hoe worden aanvragen bij het fonds beoordeeld?
Een jubileumcommissie beoordeelt alle aanvragen voor het Fonds Almere 50. Zij beslissen of een aanvraag wordt toegekend, gedeeltelijk wordt toegekend of wordt afgewezen. Let op: de beslissing van de commissie is bindend en niet onderhandelbaar. Je ontvangt altijd een toelichting op het besluit. In de toewijzingsbrief lees hoe je jouw voorstel inhoudelijk en financieel moet verantwoorden.

Wanneer weet ik of mijn aanvraag bij het fonds wordt toegekend/afgewezen?
Heb je aangevraagd tussen 5 juni en 1 oktober 2025? Dan krijg je begin november 2025 een Toewijzingsbrief (of Afwijzingsbrief) met uitleg en – bij toekenning – verdere instructies voor uitvoering en verantwoording. 

Heb je aangevraagd vanaf 1 oktober 2025? Dan hoor je maandelijks vanaf november 2025 (tot op=op) of jouw idee gehonoreerd wordt. Ook dan ontvang je een brief met toelichting en instructies.

Is het Fonds Almere 50 hetzelfde als het Wijkbudget?
Nee, dat is niet hetzelfde. Naast het Fonds Almere 50 dat specifiek bedoeld is voor ideeën rondom het jubileumjaar, is er ook nog het Wijkbudget waar je geld kunt aanvragen. Het Wijkbudget is bedoeld voor ideeën die ervoor zorgen dat bewoners elkaar beter leren kennen of iets voor een ander doen. Of dat de omgeving waarin mensen leven verbetert. Het kan klein of groot zijn, voor de straat, de hele buurt of zelfs voor een stadsdeel of de hele stad. Bijvoorbeeld: 

  • Het groen in de eigen straat onderhouden.
  • Een buurtfeest organiseren.
  • Een taalklasje beginnen.
  • Samen met anderen sportieve activiteiten doen.
  • Een vrijwillige haal- en brengservice beginnen om ouderen naar buurtcentra te brengen. Zodat zij bijvoorbeeld mee kunnen doen aan activiteiten.

Bekijk de website van de gemeente voor informatie over het Wijkbudget.

Een initiatiefnemer kan voor hetzelfde idee zowel een aanvraag indienen bij het Fonds Almere 50 als bij het Wijkbudget, mits het niet voor het volledige benodigde bedrag bij beide wordt aangevraagd. De jubileumcommissie beoordeelt eerst of het idee voldoende aansluit bij het thema ‘Almere 50 jaar’. Als dat niet het geval is, wordt de aanvraag afgewezen voor het Fonds Almere 50 en kan de initiatiefnemer worden doorverwezen naar het Wijkbudget. Ook wanneer slechts een deel van het benodigde budget kan worden toegekend vanuit het Fonds Almere 50, kunnen aanvragers aanvullend terecht bij het Wijkbudget.

Moet je een begroting opstellen als je een aanvraag doet voor het Fonds?
Ja, we willen zorgvuldig omgaan met publiek geld en weten waaraan het besteed gaat worden.

Wie zitten er in de jubileumcommissie?
De jubileumcommissie beoordeelt alle aanvragen voor het Fonds Almere 50. Zij beslissen of een aanvraag wordt toegekend, gedeeltelijk gehonoreerd of afgewezen. De commissie bestaat uit 5 stemgerechtigde vrijwilligers; bewoners uit verschillende delen van de stad. De commissie wordt ondersteund door (niet stemgerechtigde) adviseurs vanuit Almere City Marketing, Cultuurfonds Almere en door 3 ambtenaren van Gemeente Almere. Dit om verbindingen in de stad maximaal mogelijk te maken.

Let op: De beslissing van de commissie is bindend en niet onderhandelbaar. Je ontvangt altijd een uitleg over het besluit. In de toewijzingsbrief staat ook nog eens helder hoe je inhoudelijk en financieel moet verantwoorden.

Bedrijven

Zijn er mogelijkheden voor bedrijven om Almere 50 jaar activiteiten te sponsoren?
Of je nu een kleine ondernemer bent of een groot bedrijf: jouw inzet telt. Denk aan een feestelijke actie, een bijdrage in natura of steun aan een lokaal evenement. Wil je méér betekenen? Word dan sponsor of zakelijk ambassadeur en laat zien dat jouw bedrijf Almere een warm hart toedraagt. Samen maken we van Almere 50 een onvergetelijke viering. Er is (vanaf november 2025) een gratis toolbox beschikbaar zodat we samen ‘de slingers kunnen ophangen’.

Kan een ondernemer ook een aanvraag doen voor een bijdrage uit het fonds?
Fonds Almere 50 is in principe bedoeld voor inwoners, organisaties, clubs/verenigingen, stichtingen of instellingen zonder winstoogmerk. Voor bedrijven kan echter wel een uitzondering worden gemaakt mits het initiatief:

  • Niet commercieel is.
  • Openbaar en gratis toegankelijk is.
  • En duidelijk verbonden is aan het jubileum van Almere.

De jubileumcommissie beoordeelt of het voorstel hieraan voldoet.

Programma

Waar vind ik een overzicht van alle activiteiten om 50 jaar Almere te vieren?
Het programma van het jubileumjaar vind je vanaf november 2025 op www.almereviert50.nl. De eerste toewijzingen uit het Fonds Almere 50 worden begin dan bekendgemaakt. Het programma verschijnt vanaf dat moment en wordt gefaseerd aangevuld op de website. 

Wanneer bestaat Almere officieel 50 jaar?
De sleuteloverdracht aan de eerste bewoners (familie De Clerk) van de Schoolwerf op 30 november 1976 wordt gezien als de officiële verjaardag van Almere. Omdat dit de eerste officiële bewoners waren van de eerste opgeleverde woning van Almere. 50 jaar later, op 30 november 2026, zal de sluiting van het jubileumjaar zijn. De opening van het jubileumjaar is op 30 november 2025, omdat 30 november 1975 de eerste sleutel werd overhandigd aan Wim Leeman. Dit was destijds bij Het Bivak, waar de eerste 8 tijdelijke houten huizen werden gebruikt. De bewoners van de zogenoemde bivakhuisjes kunnen worden gezien als de personen die destijds het fundament van de stad hebben gerealiseerd, in een periode waarin de stad formeel nog niet bestond.

Communicatie

Is er een toolkit beschikbaar om mijn winkel, klas, voordeur, etc. mee te versieren?
Wil je AlmereViert50 laten terugkomen in je eigen communicatie? Gebruik dan de gratis toolbox met logo, visuals en meer. In de toolbox vind je o.a.:

  • Het jubileumlogo + merkgids
  • Posters & banners
  • Visuals voor web en socials

Perfect voor op je flyer, actiepagina of etalage! De toolbox is beschikbaar vanaf november 2025. Vragen of iets anders nodig? Mail naar info@fondsalmere50.nl.

Algemeen

Ik heb een idee om 50 jaar Almere te vieren, waar kan ik dat aanmelden?
Je kunt je idee aanmelden op fondsalmere50.nl.

Waar vind ik meer over de ontstaansgeschiedenis van Almere?
Voor meer informatie over de ontstaansgeschiedenis van Almere kun je de website van Stadsarchief Almere raadplegen.

Waar stond het Bivak precies in Almere?
Op 1 december 1975 overhandigde de landdrost W. M. Otto de sleutel tot zijn stacaravan aan Wim Leeman. Zijn stacaravan maakte deel uit van acht stacaravans, waarin de kwartiermakers van de nieuw te bouwen stad Almere tijdelijk werden gehuisvest. De tijdelijke behuizing was bedoeld voor een jaar, maar zou uiteindelijk blijven bestaan tot juli 1978. Nu is Bivak een officiële straatnaam en de naam van een appartementencomplex.

Hoe kan het dat de gemeente Almere moet bezuinigen, maar dat er toch geld is om 50 jaar Almere te vieren?
Ieder jaar wordt goed gekeken door de gemeenteraad waar het beschikbare geld aan uitgegeven wordt. Voor een groot deel zijn dat taken die door de wet of door het rijk aan de gemeente zijn overgedragen. Daar heeft de gemeente niet zoveel invloed op. Over andere uitgaven, zoals voor het vieren van het 50-jarig bestaan van de stad, heeft de gemeenteraad wel veel te zeggen. De raad heeft vanwege de bezuinigingen die vorig jaar zijn afgesproken juist gekozen voor een lager budget. Voorop blijft staan dat het 50-jarig bestaan een feest moet zijn voor en door de stad. Bijvoorbeeld met steun van het Fonds Almere 50 kunnen inwoners zelf ideeën aandragen om er een mooi feest van te maken met elkaar.